Ριζότο με τομάτα, μαυρο σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, ελαιόλαδο και κασέρι

black garlic risotto

Φρέσκο, μυρωδάτο και ελαφρύ.

Υλικά (για 2 μερίδες):

  • 250 γρ ρύζι arborio
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 700 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ζεστός
  • 30 γρ ελαιόλαδο
  • 50 γρ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 50 γρ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
  • 100 γρ τομάτα φρέσκια τριμμένη
  • 1 κουτ γλυκού πελτές τομάτας
  • 1 κουτ γλυκού ξύδι λευκό
  • 1 κουτ γλυκού μέλι
  • 15 γρ πάστα μαύρου σκόρδου
  • 40 γρ κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • Αλάτι – φρέσκο πιπέρι, – φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι με 15 γρ ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την τομάτα, τον πελτέ, το ξύδι, και το μέλι, (μπορούμε να τα έχουμε όλα μαζί σε ένα μπολ)  και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει. και το ¼ του ζωμού. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και μόλις απορροφήσει τον ζωμό, προσθέτουμε άλλο ¼ του ζωμού. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο ζωμό και μαζί με το τελευταίο ¼ προσθέτουμε  το φρέσκο κρεμμύδι μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το ριζότο να είναι μαγειρεμένο και κρεμώδες. Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε την πάστα μαύρου σκόρδου, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το θυμάρι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε 2 πιάτα. Όσο είναι καυτό, απλώνουμε από πάνω το κασέρι για να λιώσει και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι