BLACK-GARLIC-PRODUCT-FAMILY-16

Ποιοί Είμαστε

Πώς Ξεκίνησε η Black Garlic DownVillage

To 2012 οι γονείς του Παναγιώτη Γανωτή, αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ολλανδία. Ο Παναγιώτης, έχοντας τελειώσει προγραμματισμό και μαγειρική, αποφασίζει να μείνει πίσω, και να ασχοληθεί με το μικρό κτήμα της οικογένειας στο Κατηχώρι Πηλίου. Εκεί ξεκινάει να πειραματίζεται με παράξενα λαχανικά, στήνει στο κελάρι μια μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών, ενώ στο κτήμα «Εξοχικό», όπως ήταν και το πρώτο του όνομα, υπάρχει και ένα μικρό καζάνι για τσίπουρο. Λίγο μετά, ο φίλος του και καθηγητής του στην σχολή μαγειρικής Γρηγόρης Χέλμης, executive chef εκείνη την εποχή στον ξενοδοχειακό όμιλο Domotel, υποστηρίζει την προσπάθεια, ανεβαίνοντας στο κτήμα ταυτόχρονα για να βοηθήσει στα πειράματα.

Ανάμεσα σε μανιτάρια, τομάτες όλων των χρωμάτων, μυστήρια κολοκύθια και εξωτικά μυρωδικά, ξεκινούν και τα πειράματα με χειροποίητα αλλαντικά, αποστάξεις, ζυμώσεις και καπνίσματα. Εκτός από την παραγωγή, ο Παναγιώτης αναπτύσσει και συστήματα παρακολούθησης σε κάθε τομέα του κτήματος, και κατασκευάζει μόνος του τον μηχανολογικο και ηλεκτρονικό εξοπλισμο, πολλές φορές με εξαρτήματα από διάφορα μηχανήματα που ξήλωνε για να πάρει τα κομμάτια που ήθελε.

Το καλοκαίρι του 2013, ο Γρηγόρης ανεβαίνει στο Κατηχώρι με ένα σχέδιο για θάλαμο ωρίμανσης μαύρου σκόρδου, υλικό που ήδη χρησιμοποιούσε στις κουζίνες του. Έβαλαν κάτω τα σχέδια, και μετα από τις απαραίτητες τροποποιήσεις και μετατροπές, ο Παναγιώτης κατασκευάζει τον πρώτο θάλαμο ωρίμανσης μαύρου σκόρδου από ένα παλιό μικρό ψυγείο. Εκεί είναι και η αρχή του ταξιδιού που τους έχει φτάσει σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου.

Η ανάπτυξη

Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κατασκευάστηκε ο πρώτος μεγάλος θάλαμος στο κτήμα, ξεκίνησε η παραγωγή, και δημιουργήθηκε η Downvillage Black Garlic (παίζοντας στο όνομα με το «Κατηχώρι»)

Οι πρώτες επαφές για την πρώτη ύλη, έγιναν στον Ριζόμυλο, ένα μικρό σκορδοχώρι κοντά στον Βόλο, όπου ξεκίνησαν και τα πειράματα με διάφορες ποικιλίες σκόρδου, ντόπιες, ελληνικές και εισαγόμενες, δοκιμάζοντας τα σκόρδα και την συμπεριφορά τους στις κλιματολογικές συνθήκες της Μαγνησίας.

Ταυτόχρονα και λόγω της συνεχόμενης αύξησης της ζήτησης, επέκτειναν την έρευνα και τις συνεργασίες με παραγωγούς στον Πλατύκαμπο Λάρισας, και την Νέα Βύσσα Έβρου. Το 2018 και καθώς η ζήτηση μεγάλωνε, μπήκε στο σχήμα και ο τρίτος της παρέας ο Οδυσσέας,  μεταφέρθηκαν στους πρόποδες του Πηλίου, σε νέες εγκαταστάσεις με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (ISO/HACCP/FDA), και ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επόμενοι στόχοι

Οι επαφές συνεχίστηκαν, και έχτισαν περαιτέρω την συνεργασία τους με την εταιρεία, δημιουργώντας μέσα στο πρώτο ιστορικό κατάστημα της, ένα pop up shop in shop, την πρώτη Black Garlic Boutique. Η καραντίνα δυσκόλεψε τα σχέδια και τις μετακινήσεις, και το εγχείρημα κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, αλλά η ιδέα είχε πλέον ριζώσει.

Καθώς η Ολλανδία ήταν πάντα πρώτη στο στόχαστρο τους, έχοντας ήδη μια μικρή βάση, από το 2014 ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε πολλά υπαίθρια και μη food markets στο Άμστερνταμ και τα περίχωρα, συστήνοντας το ελληνικό μαύρο σκόρδο στην Ολλανδική αγορά.

Το 2018 έκαναν τις πρώτες επαφές με ολλανδούς παραγωγούς, φτιάχνοντας το πρώτο baby Βoerenkaas (φρέσκο Gouda) σε μια μικρή τυροκομική εταιρία στο Waarder της Ολλανδίας, παίρνοντας το 2019 χρυσό μετάλλιο στον ετήσιο διαγωνισμό φρέσκου τυριού. Τα πειράματα, οι ωριμάνσεις και οι επαφές με την Ολλανδική αγορά συνεχίστηκαν, και την επόμενη  χρονιά ξεκίνησαν την συνεργασία με την Amsterdam Cheese Company, ένα από τα μεγαλύτερα τυροκομεία στην Ολλανδία, η οποία δραστηριοποιείται στο Amsterdam με 5 καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Εκεί γεννήθηκε και  το πρώτο Ολλανδικό Gouda με μαύρο σκόρδο 4μηνης ωρίμανσης, το οποίο βρέθηκε στην 2η θέση των πωλήσεων της εταιρείας από τον πρώτο μήνα στο ράφι.

Black Garlic in De Hallen Amsterdam
2025
Black Garlic products amsterdam

Παράλληλα, και μετά από 4 χρόνια συνεργασίας με χοντρέμπορους  στην Αμερική, οργανώνουν ένα καινοτόμο σχέδιο διείσδυσης στην Αμερικάνικη αγορά, με νέα προιόντα σχεδιασμενα αποκλειστικά για εκεί.

Πλέον τo 2025 τους βρίσκει στο Amsterdam, οπου και αναζητούν σημείο για να ξεκινήσουν τo  δικό τους φυσικό κατάστημα όπου θα μπορεί κάποιος να βρει όλη τους τη γκάμα, καινούρια προϊόντα, ένα tasting room για δοκιμές και εκπαιδεύσεις, guest chefs, αλλα και ένα deli snack corner, δημιουργώντας το flagship store με απώτερο σκοπό η Black Garlic Boutique μέσω franchise να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.