Μαγειρεύοντας με μαύρο σκόρδο

Το μαύρο σκόρδο δεν χρησιμοποιείται όπως το λευκό.

Ενω το λευκό σκόρδο είναι σκληρό, χυμώδες και αψύ, το μαύρο σκόρδο είναι  μαλακό, γλυκό,umami, με πολύ ελαφριά γεύση σκόρδου, μια μικρή οξύτητα και καραμελωμένα αρώματα.

Black Garlic cooking at home
Black Garlic professional cooking

Έχουμε λοιπόν 2 διαφορετικά υλικά, που έχουν διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα στο φαγητό. Όταν μαγειρεύουμε με το  λευκό, θέλουμε να πάρουμε το άρωμα του, το οποίο ακόμα και μέσα σε μια δυνατή σάλτσα (πχ τομάτας) μπορεί να διακριθεί, βράζοντας το για πολλή ώρα. ‘Οταν μαγειρεύουμε με μαύρο σκόρδο, (εφόσον είναι ήδη σιγομαγειρεμένο για να γίνει απο λευκό μάυρο), το προσθέτουμε πάντα προς το τέλος του μαγειρέματος. Ουσιαστικά το χρησιμοποιούμε σαν ένα φρέσκο μυρωδικό για να αναδειχθούν τα αρώματα του.

Το μαυρο σκόρδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική με 2 τρόπους:

Ο ένας είναι να το αναδείξουμε στην συνταγή και να γίνει το βασικό αρωματικό μας συστατικό. Έτσι μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις σκελίδες (η να χρησιμοποιήσουμε την πάστα) σε φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά, σε σαλάτες και dressings, να το αλείψουμε σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί, ή να το προσθέσουμε ψιλοκομμένο σε σάλτσες όταν πλέον τις έχουμε τραβήξει από την φωτιά, για να προκαλέσουμε μικρές γευστικές εκρήξεις κάθε φορα που ένα κομματάκι συναντάει το δόντι.

Ο δευτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την ιδιότητα του να δίνει γευστικο βάθος (umami).   Μια μικρή ποσότητα πάστας μαυρου σκόρδου σε μια απλή σάλτσα τομάτας, θα δωσει εντελώς διαφορετική διάσταση στην γευση, λειτουργώντας ως ενας φυσικός «κυβος» χωρίς συντηρητικά, αλάτι ή περαιτέρω επεξεργασίες. Το ίδιο θα συμβεί εάν το προσθέσετε σε μαγειρευτά, ειδικά χωρίς κρέας, όπου θα δώσει το βάθος που δίνει η ζωική πρωτείνη με φυσικό τρόπο.

Πέραν όμως από την χρήση του στην πρώτη του μορφή (σκελίδα ή πάστα) μπορείτε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μας για γευστικές εκπλήξεις χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα προιόντα της Black Garlic Downvillage, (μέλι , χαβιάρι, ketchup, μουστάρδα, μαγιονέζα) τα οποία ανοίγουν περαιτέρω τις δυνατότητες για ευφάνταστες συνταγές. Προτάσεις και ιδέες θα βρείτε στις συνταγές μας