Τζατζίκι μαύρου σκόρδου

black-garlic-tzatziki

Μία πιο απαλή και πολύπλοκη εκδοχή του κλασσικού τζατζικίου.

Καθ ότι από το μαύρο σκόρδο λείπει η αψάδα, και επιπλέον εχει μια γήινη γλύκα πετιμεζιού. Οπότε συνδυάζοντας το πχ με κατι τηγανητό (ψάρι ή λαχανικά όπως κολοκυθάκια), μαλακώνει και καθαρίζει μεν την γεύση απο το τηγάνισμα, αλλά ενισχύει και την γλύκα του.

Η τελευταία πινελιά με το λεμόνι καταφέρνει να μπερδέψει τον ουρανίσκο, θυμίζοντας κάτι οικείο μεν αλλά με μια διαφορετική επίγευση.

Υλικά:

  • 1 μέτριο αγγουρι
  • ½ κουτ γλυκού αλάτι
  • 300 γρ γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 2 κούτ σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ σούπας ψιλοκομμένο άνιθο
  • 15 γρ πάστα μαύρου σκόρδου
  • ½ κουτ γλυκού κοφτή χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος και με ενα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια (προσοχή να μην αφαιρέσετε και τη σάρκα. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη και αναμιγνύουμε με το αλάτι. Το αφήνουμε για 10 λεπτά και στίβουμε απαλά χωρίς να το στεγνώσουμε τελείως. Το βάζουμε σε λεκανάκι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέυουμε. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε σε αλάτι και οξύτητα (ανάλογα με το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε)

Αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ωρες να δέσουν τα αρώματα.