Σπαγγέτι aglio nero, olio e peperoncino

Spaghetti-Aglio-Olio-e-Peperoncino

Κλασσική Ιταλική συνταγή με βασικό της συστατικο το σκόρδο.

Εδώ, παίζουμε με τις γεύσεις και δημιουργούμε μια πρωτότυπη εκδοχή, η οποία έχει περισσότερο σώμα, αλλά και περρισότερο umami απο την αυθεντική. Μπορείτε να κάνετε την δική σας παραλλαγή, προσθέτοντας τοματίνια, λαχανικά σε λωρίδες ψημένα στον φούρνο (μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια ) η εναλλακτικά ξηρούς καρπούς ή εξτρά φρέσκα μυρωδικά , όπως θυμάρι, δενδρολίβανο ή ρίγανη.

Υλικά:

  • 200 γρ σπαγγέτι
  • 15 gr πάστα μαύρου σκόρδου
  • 1/3 σκόρδο λευκό
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Καυτερή πιπεριά φρέσκια η αποξηραμένη
  • 10 γρ βούτυρο σε 3-4 κομμάτια
  • 40 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 μεγάλα φύλλα βασιλικού σπασμένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε 2 λίτρα νερό με 20γρ αλάτι.

2 λεπτά πριν βράσουν, κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε στο νερό. Σε ενα τηγάνι σωτάρουμε με το ελαιόλαδο 2 φέτες φρέσκο σκόρδο  και μολις πάρουν ενα χρυσαφί χρωμα αφαιρούμε και προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά. Σωτάρουμε για 10’’ και σβήνουμε με το κρασί. Σουρώνουμε τα ζυμαρικα, και κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας απο το νερό. Ρίχνουμε στο τηγανι τα ζυμαρικά, το νερό απο το βράσιμο και την πάστα μαύρου σκόρδου. Ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφη θερμοκρασία, κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα βασιλικού